Kockázatértékelés, KockázatfelmérésMIT IS JELENT EZ?

A műszaki termékek CE jelölésének egyik alapfeladata a termékkel kapcsolatos kockázatok elemzése, kiértékelése.

A kockázatértékelést a termék gyártójának vagy meghatalmazott képviselőjének kell elvégeznie a forgalomba hozatal előtt a CE jelölési folyamat részeként, az erről készített dokumentációt pedig a műszaki dokumentáció részeként kell megőrizni, hatósági ellenőrzés esetén pedig bemutatni! 

A „kockázatértékelés” egy iteratív folyamat annak megállapítására, hogy a berendezés hordoz-e olyan kockázatokat, amelyeket meg kell szüntetni vagy csökkenteni kell a biztonságos használat érdekében. Ha igen, akkor a szükséges intézkedések után ismételt kockázatértékelést kell folytatni egészen addig, amíg a berendezés el nem éri a kívánt biztonsági szintet. 

Egyes európai harmonizált szabványok tartalmazzák a részletes kockázatértékelési módszertant, a minimálisan figyelembe veendő veszélyek körét. 

MIKOR ÉRDEKES EZ A TÉMA A SZÁMOMRA? 

Ha szeretnéd, ha egy gyakorlott szakértő készítené el számodra a kockázatértékelést, de akkor is, ha van már egy kockázatértékelésed, de szeretnél róla egy független szakvéleményt kapni. 

A kockázatértékelés munkamódszere

A teljes kockázatfelmérési folyamat az alábbi dokumentálandó lépésekből áll, amelyeket addig kell ismételni, amíg csak elfogadható kockázatok maradnak:  

A termék határainak a meghatározása 

Az első és legfontosabb dolog, a terméked határainak meghatározása, azaz hogy, meddig tart, mi az, ami hozzá tartozik, és mi az, ami már nem! Figyelem: ne csak a "fizikai” határokra gondolj! 

Veszélyek beazonosítása 

A termék teljes életciklusában felmerülő feladatokra (pl. tárolás, kicsomagolás, használat is) vonatkozóan kell elvégezni. 
A minimálisan figyelembe veendő veszélyek listáját egyes termékköröknél szabványok tartalmazzák, de nem lehet megkerülni a „józan paraszti ész” szerinti megközelítést sem, hiszen a konkrét termékek esetében nem garantált, hogy tényleg minden meghatározó veszélyre gondoltak a szabványalkotók! 

Kockáztok becslése 

Minden veszély esetén meg kell becsülni annak súlyosságát és az előfordulás valószínűségét (tekintettel az érintettek körére, az elkerülési lehetőségekre, veszélyes szituációkra). 
Az egyes szempontok értékeléséhez általában nem áll rendelkezésre előírt osztályozási rendszer, azt az alkalmazott skálával együtt a gyártónak kell meghatároznia. 

Kockázatok kiértékelése 

A fentiek alapján döntést kell hozni, hogy az adott veszélyből származó egyes kockázatok elfogadhatók-e, vagy további kockázatcsökkentés szükséges. 

Kockázatcsökkentés 

A kockázatcsökkentés elvárt módszereit általában szabványok tartalmazzák, vagy a gyártó felelőssége meghatározni azokat. Ezek a tervezési szempontokra, a műszaki védőintézkedésekre és a használati információkra terjedhetnek ki. 
A kockázatcsökkentési intézkedések után megmaradó kockázatok az ún. fennmaradó kockázatok, amelyekről a felhasználói dokumentációban, és jellemzően a terméken magán piktogramok, figyelmeztetések formájában kell tájékoztatni a felhasználót, hogy megtehesse a szükséges lépéseket ezek elkerülésére. 

A kockázatfelmérést egy vagy két részletben tudjuk elvégezni. 

Amennyiben a berendezés műszaki vizsgálatáért is a SAASCO a felelős vagyunk, akkor a teljes folyamatot, akár egy nekifutásra is el tudjuk végezni, hiszen a vizsgálat révén fel tudjuk mérni a már megvalósult kockázatcsökkentő intézkedéseket is.  

Abban az esetben, ha a műszaki vizsgálatokat nem a SAASCO végzi, két lépésben tudjuk a folyamatot elvégezni.  
1. Kockázatelemzés: Azaz a termék határainak a meghatározása, a veszélyek beazonosítása és a kockázatok becslése 
2.
A termék műszaki vizsgálatát követően a kockázatok kiértékelése a kockázatcsökkentő intézkedések meghatározása. 

 

 


Kérj személyre szabott ajánlatot itt!