Jövőre itt az új Ökodizájn rendelet

2023. 09. 08.

2022. március 30-án jelent meg a javaslat a fenntartható termékek környezetbarát tervezéséről szóló új rendeletre (ESPR; Ecodesign for Sustainable Products Regulation) vonatkozóan. A rendelet -amely előreláthatóan 2024 első negyedévében kerül majd elfogadásra - a jelenlegi 2009/125/EK Ökodizájn irányelvre épül, átveszi majd annak helyét, de túl is mutat majd azon, hiszen követelményei nem korlátozódnak kizárólag a hatékony energiafelhasználásra. Az új rendet olyan új témakörökkel bővíti a jogi környezetet, mint például:

  • termékkörök körforgásos (gazdasági) szerepének megadása, kapcsolódó termék tartóssági-, újrahasználhatósági-, fejleszthetőségi-, valamint javíthatósági elvárások
  • a körforgást gátló anyagok jelenléte a termékekben
  • termékek (energiahatékonyságon túlmutatóan) erőforrás hatékonysága,
  • termékek újrahasznosított anyag tartalma,
  • termékek újragyártása és újrafeldolgozása,
  • termékek karbon és környezeti lábnyoma,
  • tájékoztatási követelmények, beleértve a digitális termékútlevelet.

A digitális termékútlevél egyfajta könnyen hozzáférhető adatlap lesz, amely egy gyors szkennelést követően tájékoztatást ad például a termék tartósságáról, javíthatóságáról, az újrahasznosított anyag tartalmáról és pótalkatrészek elérhetőségéről is. Lényeges, hogy ezen információkat olyan formán fogja tartalmazni, hogy a végfelhasználókat segítse vásárlásukban, a hatóságokat pedig támogassa feladataik elvégzésében!

A felsorolt követelmények hatálya általános lesz, azaz alkalmazandó az EU piacán forgalomba hozott minden termékre, kivéve az élelmiszer-, takarmány jellegű és gyógyszer termékeket.

Ha kérdésed van azzal kapcsolatban, vajon az új követelmények mit is fognak Rád nézve jelenteni, a SAASCO Product üzletága szívesen áll a rendelkezésedre!