Mit tesznek másképp az orvostechnikai piac vezető cégei?

2022.04.01.

A Greenlight Guru egy felmérést végzett az orvostechnikai iparban dolgozó szakemberek között a termékfejlesztés, a minőségirányítás és a forgalomba hozatal témakörében. A felmérésben több, mint 500 minőségügyi, termékfejlesztési és vezetői beosztásban dolgozó szakember véleményét kérdezték meg. A tanulmánynak számtalan érdekes tanulsága van, amit megpróbálok röviden összefoglalni:

Milyen mértékű bevétel növekedésre számít az iparág 2022-ben?
A szakemberek jelentős többsége 2022-ben a bevételek növekedésére számít. A megkérdezett 34%-a számított magas és 46% mérsékelt bevétel növekedésre. Mindössze a válaszadók 4%-a gondolta azt, hogy csökkeni fog a bevétele.

Mi irányítja a növekedést?
A legfontosabb trend a diagnosztikai megoldások iránti igény növekedése nem klinikai körülmények között, azaz a „bármikor, bárhol” egészségügyi ellátásához kapcsolódó megoldások. A válaszadók 26%-a alkalmaz Bluetooth kompatibilis, 25%-a mesterséges intelligencia / gépi tanulási megoldásokat és 19% 3D nyomtatási technológiát a termékeiben.

Melyek a legfontosabb minőségcélok 2022-ben?
Az iparági cégek prioritásai jelentősen megváltoztak az elmúlt évben. A vezetők közel kétharmada (63%) szerint 2022-ben a legfontosabb feladat a termékfejlesztés felgyorsítása. Ez 37%-os növekedés mindössze 12 hónap alatt!

A másik kiemelt prioritás a forgalomba hozatalhoz szükséges jóváhagyások (tanúsítványok) megszerzése.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a piacvezető cégek miért tudtak kiemelkedni az átlagból. A minőségirányítási rendszer mely elemeit kezelték másképp, mint a többi piaci szereplő? Az eltérés a következő három területen azonosítható:

  • A minőségi adatok megosztása a szervezeten belül.
    • A piacvezetők azt állítják, hogy a minőség megosztott felelősség a szervezetükben (85%) – ez a legjobb gyakorlat, amely csak akkor valósítható meg, ha az adatokat széles körben megosztják és azok könnyen hozzáférhetők minden alkalmazott számára.
  • A visszacsatolási mechanizmusok hatékony alkalmazása.
    • A piacvezetők túlnyomó többsége (79%) azt állítja, hogy a minőségi problémákat mindig vagy gyakran visszacsatolják a K+F tevékenységbe, és 81% azt állítja, hogy ezeket a problémákat benyújtják a vezetőségi átvizsgálásra. Mindkettő legalább 50%-kal magasabb, mint a nem piacvezető cégeknél. A visszacsatolási hurkok bevezetése biztosítja, hogy mindenki, beleértve a felső vezetést is, tudatos döntéseket tud hozni a minőséggel és a termékfejlesztéssel kapcsolatban, nem pedig reaktív, rövid távú döntéseket. Szintén kritikusan lényeges olyan kulcsfontosságú minőségi mutatók meghatározása és jelentések készítése, amelyek pozitív magatartást eredményeznek, és támogatják az erős minőségi kultúrát.
  • A beszállítói kapcsolatok magas szintű kezelése.
    • A piacvezetők lényegesen nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy beszállítói menedzsment programjaik átlagon felüliek vagy kiválóak, és szigorúbbak a beszállítók átvilágítása és bevonása terén. A piacvezetők általában együttműködőbb megközelítést alkalmaznak a beszállítói kapcsolatok kezelésében is pl. az egyértelmű kommunikáció támogatása és gyártási állapot átláthatóságának biztosítása.

Ahogy a fentiekből is jól látható a minőségközpontú szemlélet és forgalomba hozatalhoz szükséges jóváhagyások megszerzése áll a piacvezető gyártók fókuszában. Az Európia Unióban a forgalomba hozatal első lépése a gazdasági szereplők regisztrációja, amelynek alapfeltétele a felelős személy (PRRC) kijelölése.

  

A SAASCOMed szakmai oldala a 
ce-meddev.hu!
Látogasd meg a további részletekért!