Villamos termékek CE jelölése képzés

2018.11.12.

A háztartási, világítási, IT, audio, wellnes és egyéb, nem ipari villamos termékek forgalomba hozatala az EU teljes területén CE jelöléshez kötött. Ez nem valamiféle hatósági papír, ez a gyártó kőkemény feladata, jogszabály értelmezésével és szabványok alkalmazásával nehezített hegymászás.

Kinek a feladata, avagy ki a hegymászó?

A hétköznapi értelemben vett gyártó, de akár a forgalmazó vagy maga az importőr is lehet. A vonatkozó jogszabályoknak saját nyelvezete, fogalommeghatározása van, elképzelhető, hogy egészen mást ért Ön gyártó vagy importőr alatt, mint az Önt ellenőrző hatóság. Érdemes tájékozódni!

Mit kell tenni, azaz milyen a hegymászás?

A hegymászónak ehhez a hegymászáshoz egy tucat jogszabály és több száz szabvány között kell tudnia eligazodni:

 • értelmezni kell azok fogalmait, elvárásait,
 • le kell folytatni egy megfelelőségértékelési eljárást,
 • meg kell feleltetni a terméket a különféle személyi-, vagyon- és környezetbiztonsággal kapcsolatos követelményeknek,
 • bizonyítani kell, hogy ezen követelményeknek valóban megfelel a termék,
 • össze kell állítani az eddigiekről egy teljes és részletes dokumentációt, és
 • meg kell őrizni az elvégzett munka dokumentumait.

Számos teher nehezíti a hegymászók életét, míg eljutnak a CE jelölésig. De akkor sem dőlhetnek hátra, mert a hatóságok a forgalomba hozatalt követően is dolgoznak és hát ki nem akarná elkerülni a RAPEX-be kerülést, nemigaz? (RAPEX (Rapid Exchange of Information)= Közösségi Gyors Tájékoztatási rendszer, egy olyan adatbázis, amelybe a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai által veszélyesnek ítélt termékek kerülnek be annak érdekében, hogy az egész Közösségben megtehetőek legyenek a szükséges intézkedések, pl. a forgalmazás betiltása, a termék visszahívása vagy a behozatal megtagadása.)

Felmerülhet tehát a kérdés, mikor érdemes elkezdeni a felkészülést a hegymászásra? Tapasztalataink alapján nem szabad késlekedni sem a termékfejlesztés, sem pedig az import esetében, hanem ennek az első lépések között kell lennie! Ha a folyamat végére hagyják, akkor büntetés, termékvisszahívás, járulákos logosztikai költségek és egyéb borzalmak várhatnak Önre!

Vannak serpák?

Több, mint 15 éve tevékenykednek a SAASCO Conformity Experts kötelékében olyan mérnökök, akik nap, mint nap megküzdenek ezzel a hegymászással, így értékes tanácsokkal, tapasztalatok átadásával tudják segíteni a bajbajutott és a leendő hegymászókat egyaránt.

Miben segítünk a képzés során?

 • segítünk eligazodni a dokumentumok tengerében,
 • megadjuk a legfontosabb fogalmak meghatározását,
 • rávilágítunk az alapvető követelményekre,
 • megmutatjuk, és gondolatban/szóban végigjárjuk a helyes utat,
 • tisztázzuk az elkészítendő dokumentumok tartalmát,
 • válaszolunk a legégetőbb kérdésekre.

Hol és hogyan találkozhat a SAASCO mérnökeivel?

A tájékozódni vágyó fejlesztők, gyártók, importőrök és forgalmazók részére november 12-én nyílt képzést szervezünk Lurdy Ház Konferenciatermében, ahol egy egész napos program keretében minden alapvető útravalót megadunk, ahhoz, hogy belekezdhessenek a CE jelölési folyamatba azok, akik még csak kacérkodnak a hegymászás gondolatával és azok is, akik már úton vannak, de segítségre lenne szükségük.

A képzést vezető trénerek a SAASCO tanácsadói, akik a nap során végigvezetik a résztvevőket a CE jelölés rögös útján. Az előadások közötti szünetekben a témával kapcsolatos kérdésfelvetésekre szívesen válaszolunk! A résztvevőinek a szünetekben üdítőket, vizet és kávét, az ebédszünetben melegételt biztosítunk.

Miről is lesz szó konkrétan?

A képzéssel kapcsolatos gyakorlati információkat és a részletes tematikát ide kattintva tudja megtekinteni!