Ipari gépek biztonsága szakmérnök képzés

2024. február

Újra indul az Ipari Gépek Biztonsága szakmérnök szak!

2024. február 23-án

Néhány vélemény a most végzős hallgatóktól

 • "Mindenkinek ajánlom, aki ipari gyártórendszerek biztonságtechnikájával szeretne foglalkozni!"
 • "Nagyon röviden azt tudom mondani, hogy kiváló volt a képzés. Az eddigi felsőoktatási intézményekben eltöltött tanulmányi évekből a legjobb, legszínvonalasabb képzésen vehettem most részt."
 • "Mindenkinek ajánlom, aki a munkája során gépekkel és azok biztonságával kapcsolatba kerül!"
 • "Rendkívül élveztem az előadásokat, mert rengeteg gyakorlati példa volt, amitől sokkal érthetőbb lett ez az erős műszaki tananyag. Úgy érzem, hogy tényleges gyakorlati tudást kaptam."
 • "A képzés jól használható, átgondolt, jól szervezett és unikális. A tematika átfogó, összeszedett és naprakész. Az előadók szakmailag felkészültek, elhivatottak és segítőkészek. Összességében örülök hogy belevágtam."
 • "A képzés tökéletes volt, azt kaptam, amit vártam. Minden előadó felkészült volt és gyakorlatias."

 • "Mindenkinek ajánlom, aki gépek tervezésével, áttervezésével foglalkozik. Továbbá azoknak a munkavédelmi szakembereknek, akik elhivatottak a biztonságtechnika irányában."
 • "Olyan hangulat volt, mint egy szakmai fórumon, a tudásmegosztás volt a cél minden oldalról. Eleinte elveszettnek éreztem magam, de az első félév vizsgaidőszakára összeért minden, helyére kerültek az új ismeretek."
 • "Nagyon hallgató barátak voltak, kiváló hozzáállás, rugalmas problémakezelés, a leadott tanagyaggal megegyező számokérés. Szuper volt a hibrid oktatásmert így lehetővé tette hogy több alkalommal részt vegyek mintha csak személyes lett volna a képzés. Minden levelező képzésnek ilyennek kellene lennie azországban. Az oktatók és előadók tapasztaltak, sok tudást és gyakorlatban használható praktikát sajátíthattam el tőlük. Csak pozitív visszajelzést tudok mondani a képzéssel kapcsolatban."

A képzés célja

 

A képzés célja olyan gépbiztonsági szakmérnökök képzése:

 • akik alkalmasak lesznek egy berendezés tervezése és gyártása során azonosítani a gépek megfelelőségére és biztonságára vonatkozó jogszabályokat és harmonizált szabványokat;
 • akik ismerik a jogszabályok által előírt megfelelőségértékelési eljárásokat;
 • akik ismerik a gépbiztonsághoz tartozó legfontosabb szabványokat, a kockázatelemzés és kockázatcsökkentés lépéseit, különös tekintettel a gépek funkcionális biztonságát szolgáló pneumatikus, hidraulikus és villamos megoldásokat és eszközöket;
 • akik ismerik és alkalmazzák a gépbiztonság területén alkalmazott szoftvereket;
 • akik alkalmasak a gépek és berendezések tervezésére, megfelelőségértékelésére és biztonsági vizsgálataira, összhangban a gépbiztonsági előírásokkal.

   

Kiknek ajánljuk?

 

 • A képzést elsősorban gépek tervezésével és gyártásával foglakozó szakembereknek ajánljuk, akik szeretnék elmélyíteni a tudásukat a különböző technológiák, hidraulikus, pneumatikus, villamos és mechanikai rendszerek gépbiztonsági előírásaiban és szeretnének megismerkedni az adott iparágra jellemző gépbiztonsági megoldásokkal és eszközökkel.
 • Ajánljuk továbbá a képzést azoknak a vezetőknek, projektmenedzsereknek, akik szeretnék részletesen megismerni gépek CE megfelelőség értékelési eljárásokat, kockázatérzékelési és csökkentési módokat, dokumentációs kötelezettségeket és mindezek vonatkozó jogszabályi hátterét.
 • A képzést ajánljuk azoknak az üzemeltetéssel foglakozó munkavédelmi szakembereknek, akik mélyebb ismereteket kívánnak szerezni a gépek megfelelősége, műszaki megbízhatósága, üzembe helyezéskor és időszakosan elvégzett biztonsági vizsgálatok vonatkozásában.
 • A képzés elvégzését ajánljuk azoknak, akik ellenőrző, jóváhagyó, igazoló vagy tanúsító tevékenységet látnak el a gépek megfelelősége, biztonsága területén, beleértve a munkavédelmi és hatósági szakembereket.

 

 

Gyakorlati tudnivalók a szakmérnök képzésről

A képzés helyszíne:
Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet, Mechatronika tanszék.
(Cím: 2100 Gödöllő, Páter Károly út. 1.)

A felvétel feltétele(i):
Szakmérnök: Műszaki képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél és mérnök szakképzettség
Szakember: Alapképzésben (ideértve a főiskolai végzettséget is) szerzett fokozat és szakképzettség. 

Képzés indításának féléve: tavaszi félév
Finanszírozási forma: önköltséges,
Önköltségi díj: 390 000 Ft/félév
Képzési idő: 2 félév
Képzés gyakorisága: kéthetente péntek (10-tól 18 óráig) és szombat (8-tól 16 óráig) félévente 8 alkalommal

   

Az Ipari gépek biztonsága szakmérnöki szakkal kapcsolatos részletes képzési ismertetőt (tantervet, tárgyak leírását) ide kattintva tudod letölteni!

ELŐJELENTKEZÉS

Miért érdemes előjelentkezned?

Az előjelentkezés során kifejezésre juttatod felénk és a MATE felé, hogy jelenleg úgy tervezed, szívesen részt vennél a 2024. márciusában induló Ipari Gépek Biztonsága szakmérnök képzésen. Az előjelentkezők első körben fognak értesülni arról, mikortól nyílik meg az Egyetemi jelentkezési oldal, valamint a menet közben a képzéssel vagy a szakkal kapcsolatos információkról is folyamatos tájékoztatást kapnak.

Figyelem! Az előjelentkezés semmilyen elköteleződéssel nem jár, nem kényszerít téged a szakménök képzésre történő tényleges jelentkezésre!